Składniki:
- 1 główka kapusty (ok.1 kg)
- 1 cebula
- 1 bułka
- 3 jajka
- ½ łyżki masła
Wykonanie:
Liście kapusty ugotować do miękkości. Cebulkę podsmażyć na złoto. Bułkę namoczyć w wodzie. Kapustę wycisnąć dobrze z wody i zemleć przez maszynkę wraz ze smażoną cebulką i bułką.
Żółtka utrzeć z solą, pieprzem i ½ łyżki margaryny. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Połączyć kapustę z żółtkami i dobrze utrzeć. Ubitą pianę z białek lekko wymieszać do masy i wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Formę zamknąć
i gotować przez 45 min.
Składniki:
- 1 kilogram ryżu
- 5 jajek
- 10 dag szynki pokrojonej w kostkę
- 10 dag startego lub poszatkowanego żółtego sera
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ryż ugotować na półmiękko, dodać łyżkę masła, wymieszać. Włożyć do wysmarowanej masłem szklanej formy i zostawić do wystygnięcia. Po ukształtowaniu przerzucić na półmisek. Dnem szklanki wygnieść otwory i wbić do nich po jednym jajku. Jajka obsypać szynką. Całość przykryć żółtym serem. Ryż włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż jajka się zetną.
Składniki:
- 1,30 kg ziemniaków
- 40 dkg sera
- 1 cebula
- 20 dkg mąki
- 2 – 3 jajka
- 10 dkg smalcu
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Ser zmielić, jajka roztrzepać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz.
Z powstałej masy formować kotleciki. Obtaczać je w mielonej bułce i smażyć na rozgrzanym smalcu. Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym oraz surówkami
z warzyw.
Składniki:
- 1 średni królik
- 1–2 cebule
- 5 dag słoniny
- ½ szkl. octu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- jagody jałowca
- kilka łyżek śmietany
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do duszenia
Wykonanie:
Mięso z królika oczyścić i wypłukać. Ocet zagotować z wodą, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym i jagodami jałowca. Zalać królika i odstawić na kilka godzin. Wyjąc z bajcu, wymyć, nasolić i naszpikować słoniną. Mięso włożyć do garnka z dodatkiem tłuszczu, cebuli i pozostałych przypraw i dusić pod przykryciem do miękkości. Powstały sos zagęścić kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z mąką (ale tak, by nie było grudek). Podawać na gorąco z makaronem.
Składniki:
- 1 kura średniej wielkości
- 1 wątróbka kurza
- 1 żółtko
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka masła
- pęczek posiekanej, zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Oczyszczoną kurę dobrze nasolić. Wątróbkę drobno posiekać, dodać cebulę, wymieszać z łyżką masła, bułką tartą i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać kurę, posmarować masłem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut (az kura będzie miekka). Upieczoną posypać tartą bułką i polać gorącym, stopionym masłem, rozbitym z żółtkiem, potem jeszcze raz posypać bułeczką i wstawić do piecyka na kilka minut do zrumienienia.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 250 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ciasto zrobić tak, jak na pierogi, tylko trochę twardsze. Rozwałkować na placki i zostawić do wyschnięcia. Następnie pokroić na małe kwadraciki. Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć, zemleć w maszynce lub posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wymieszać z kapustą i dusić na wolnym ogniu. Gdy będzie miękka dodać ugotowane w osolonej wodzie łazanki/
Składniki:
- 1–1,5 kg ziemniaków
- 1 –2 jaja
- 6 łyżek mąki
- 400 gr krojonych pomidorów
- 3–4 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce. Dodać dwa jajka i przesianą mąkę. Formować paluszki. Gotowe wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować ok. 10 minut. Przygotować sos: pomidory dusić z wodą i masłem na małym ogniu. Gdy zmiękną przetrzeć przez sito, doprawić pieprzem i solą. Zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.
Składniki:
- 250 gr cielęciny
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ½ łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cielęcinę zagotować w ½ litra wody, dodać warzywa i trochę soli do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, pokroić na kawałki, a rosół przecedzić do innego naczynia. Masło utrzeć z mąką, dodać 2–3 łyżki rosołu. Mieszaninę wlać do mięsa. Wszystko razem kilka razy zagotować. W razie potrzeby dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z grysikiem lub drobną kaszką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 jaj
- 1 – 2 cebule, pokrojone w piórka
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- smalec do smażenia
- tarta bułka
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinie. Jaja ugotować na twardo. Gdy wystygną obrać i pokroić na talarki. Formę do zapiekania natrzeć smalcem i wysypać tartą bułką. Osobno przysmażyć cebulę. Ziemniaki i jaja układać warstwowo w naczyniu. Polać przyrumienioną cebulką i posolić. Ponakłuwać kilka razy. Wierzch zalać śmietaną. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Składniki:
- 1 kg fasoli
- skórka ze słoniny
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- trochę octu do smaku
- szczypta soli i cukru
Wykonanie:
Fasolkę opłukać, zalać wodą i posolić. Dodać skórkę ze słoniny i gotować do miękkości. Gdy jest całkiem miękka, dodać rumianą zasmażkę, przygotowaną z masła i mąki. Przyprawić do smaku octem, sola i cukrem. Podawać z ziemniakami z wody.