Budyń z kapusty

Składniki:

  • 1 główka kapusty (ok.1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • ½ łyżki masła

Wykonanie:

Liście kapusty ugotować do miękkości. Cebulkę podsmażyć na złoto. Bułkę namoczyć w wodzie.  Kapustę wycisnąć dobrze z wody i zemleć przez maszynkę wraz ze smażoną cebulką i bułką.

Żółtka utrzeć z solą, pieprzem i ½ łyżki margaryny. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Połączyć kapustę z żółtkami i dobrze utrzeć. Ubitą pianę z białek lekko wymieszać do masy i wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Formę zamknąć
i gotować przez 45 min.

Jaja w ryżu

Składniki:

  • 1 kilogram ryżu
  • 5 jajek
  • 10 dag szynki pokrojonej w kostkę
  • 10 dag startego lub poszatkowanego żółtego sera
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Ryż ugotować na półmiękko, dodać łyżkę masła, wymieszać. Włożyć do wysmarowanej masłem szklanej formy i zostawić do wystygnięcia. Po ukształtowaniu przerzucić na półmisek. Dnem szklanki wygnieść otwory i wbić do nich po jednym jajku. Jajka obsypać szynką. Całość przykryć żółtym serem. Ryż włożyć do piekarnika,  nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż jajka się zetną.

Kotlety z ziemniaków i sera

Składniki:

  • 1,30 kg ziemniaków
  • 40 dkg  sera
  • 1 cebula
  • 20 dkg mąki
  • 2 – 3 jajka
  • 10 dkg smalcu
  • bułka tarta
  • sól,  pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Ser zmielić, jajka roztrzepać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz.

Z powstałej masy formować kotleciki. Obtaczać je w mielonej bułce i smażyć na rozgrzanym smalcu. Podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym oraz surówkami
z warzyw.

Królik na dziko z makaronem

Składniki:

  • 1 średni królik
  • 1–2 cebule
  • 5 dag słoniny
  • ½ szkl. octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • jagody jałowca
  • kilka łyżek śmietany
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do duszenia

Wykonanie:

Mięso z królika oczyścić i wypłukać. Ocet zagotować z wodą, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym i jagodami jałowca. Zalać królika i odstawić na kilka godzin. Wyjąc z bajcu, wymyć, nasolić i naszpikować słoniną. Mięso włożyć do garnka z dodatkiem tłuszczu, cebuli i pozostałych przypraw i dusić pod przykryciem do miękkości. Powstały sos zagęścić kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z mąką (ale tak, by nie było grudek). Podawać na gorąco z makaronem.

Kura z nadzieniem

Składniki:

  • 1 kura średniej wielkości
  • 1 wątróbka kurza
  • 1 żółtko
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • pęczek posiekanej, zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Oczyszczoną kurę dobrze nasolić. Wątróbkę drobno posiekać, dodać cebulę, wymieszać z łyżką masła, bułką tartą i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać kurę, posmarować masłem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut (az kura będzie miekka). Upieczoną posypać tartą bułką i polać gorącym, stopionym masłem,  rozbitym z żółtkiem, potem jeszcze raz posypać bułeczką i wstawić do piecyka na kilka minut do zrumienienia.

Łazanki z kapustą

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ciasto zrobić tak, jak na pierogi, tylko trochę twardsze. Rozwałkować na placki i zostawić do wyschnięcia. Następnie pokroić na małe kwadraciki. Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć, zemleć w maszynce lub posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wymieszać z kapustą i dusić na wolnym ogniu. Gdy będzie miękka dodać ugotowane w osolonej wodzie łazanki/

Paluszki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1–1,5 kg ziemniaków
  • 1 –2 jaja
  • 6 łyżek mąki
  • 400 gr krojonych pomidorów
  • 3–4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce. Dodać dwa jajka i przesianą mąkę. Formować paluszki. Gotowe wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować ok. 10 minut. Przygotować sos: pomidory dusić z wodą i masłem na małym ogniu. Gdy zmiękną przetrzeć przez sito, doprawić pieprzem i solą. Zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.

Potrawka z cielęciny

Składniki:

  • 250 gr cielęciny
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cielęcinę zagotować w ½ litra wody, dodać warzywa i trochę soli do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, pokroić na kawałki, a rosół przecedzić do innego naczynia. Masło utrzeć z mąką, dodać 2–3 łyżki rosołu. Mieszaninę wlać do mięsa. Wszystko razem kilka razy zagotować. W razie potrzeby dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z grysikiem lub drobną kaszką.

Ziemniaki wypiekane z jajami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jaj
  • 1 – 2 cebule, pokrojone w piórka
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • smalec do smażenia
  • tarta bułka

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w łupinie. Jaja ugotować na twardo. Gdy wystygną obrać i pokroić na talarki. Formę do zapiekania natrzeć smalcem i wysypać tartą bułką. Osobno przysmażyć cebulę. Ziemniaki i jaja układać warstwowo w naczyniu. Polać przyrumienioną cebulką i posolić. Ponakłuwać kilka razy. Wierzch zalać śmietaną. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Ziemniaki z fasolką na kwaśno

Składniki:

  • 1 kg fasoli
  • skórka ze słoniny
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • trochę octu do smaku
  • szczypta soli i cukru

Wykonanie:

Fasolkę opłukać, zalać wodą i posolić. Dodać skórkę ze słoniny i gotować do miękkości. Gdy jest całkiem miękka, dodać rumianą zasmażkę, przygotowaną z masła i mąki. Przyprawić do smaku octem, sola i cukrem. Podawać z ziemniakami z wody.