Kura z nadzieniem

Składniki:

  • 1 kura średniej wielkości
  • 1 wątróbka kurza
  • 1 żółtko
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • pęczek posiekanej, zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Oczyszczoną kurę dobrze nasolić. Wątróbkę drobno posiekać, dodać cebulę, wymieszać z łyżką masła, bułką tartą i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać kurę, posmarować masłem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut (az kura będzie miekka). Upieczoną posypać tartą bułką i polać gorącym, stopionym masłem,  rozbitym z żółtkiem, potem jeszcze raz posypać bułeczką i wstawić do piecyka na kilka minut do zrumienienia.