Kura z nadzieniem
Składniki:
- 1 kura średniej wielkości
- 1 wątróbka kurza
- 1 żółtko
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka masła
- pęczek posiekanej, zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Oczyszczoną kurę dobrze nasolić. Wątróbkę drobno posiekać, dodać cebulę, wymieszać z łyżką masła, bułką tartą i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać kurę, posmarować masłem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut (az kura będzie miekka). Upieczoną posypać tartą bułką i polać gorącym, stopionym masłem, rozbitym z żółtkiem, potem jeszcze raz posypać bułeczką i wstawić do piecyka na kilka minut do zrumienienia.