Ciastka kruche

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać różne kształty. Kłaść na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż będą złote.

Ciastka waniliowe

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 18 dkg cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki kwaśnej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ½ cm. Posmarować białkiem i posypać tartą bułką wymieszaną z cukrem kryształem

Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ kostki margaryny
  • troszkę proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • kilka łyżek powidła
  • 1,5 kg obranych i startych jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżka kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika. Pozostałą rozwałkować, położyć na blachę, posmarować powidłem, posypać bułką tartą.  Rozłożyć jabłka i posypać je 0,5 szkl. cukru. Ubić pianę z białek. Dodać pozostały cukier i 1 łyżkę kisielu wiśniowego. Powstałą masę rozsmarować na jabłkach. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec przez 60 min. w temp. 180°C.

Herbatniki z gotowanych żółtek wyciskane przez maszynkę

Składniki:

  • 65 dkg mąki
  • 38 dkg masła
  • 18 dkg cukru
  • 3 żółtka gotowane przetarte przez sito
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

Zrobić ciasto twarde i wyciskać ciastka. Piec w temperaturze 180°C. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Makowiec na półkruchym spodzie

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 7 dkg cukru pudru
  • proszek do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa makowa:

  • 1 kg maku
  • 30 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek migdałowy
  • skórka z cytryny
  • pół szklanki miodu sztucznego
  • łyżka mąki
  • 4–5 jajek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mak namoczyć w wodzie, odstawić na dwie godziny, a potem zagotować. Odsączyć na sicie i odstawić do wystygnięcia, 2 – 3 razy zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mak i rozpuszczony miód. Dodać olejek migdałowy, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie szczyptę soli, mąkę, kakao i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180°C. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na blasze i podpiec. Na gotowy spód położyć masę makową, ozdobić kratką z pozostałego ciasta. Piec 40 minut. Po upieczeniu wierzch lekko naponczować i polukrować lukrem, przygotowanym z wody i cukru.

Sernik na kruchym cieście

Składniki:

  • ½ kg masła
  • 2 gotowane żółtka, przetarte przez sito
  • 3 żółtka surowe
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • ½ laski wanilii
  • ¼ litra kwaśnej śmietany
  • mąki tyle, ile potrzeba, by ciasto było gęste
  • sól do smaku

Masa twarogowa:

  • ¾ kg twarogu
  • 6 żółtek
  • ¼ kg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/8 kg  masła
  • ¼ litra śmietany
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag rodzynek
  • esencja arakowa

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, pozostawić w chłodnym miejscu na 6 godzin. Ser zemleć, włożyć do donicy, dodać żółtka, cukier waniliowy, masło, śmietanę, sodę i esencję. Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość palca, wyłożyć ser. Na nim ułożyć kratkę z pozostałego ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 3 kwadranse. Wyjmować z blachy jak dobrze przestygnie.