Ciastka kruche
Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać różne kształty. Kłaść na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż będą złote.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać różne kształty. Kłaść na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż będą złote.
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ½ cm. Posmarować białkiem i posypać tartą bułką wymieszaną z cukrem kryształem
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika. Pozostałą rozwałkować, położyć na blachę, posmarować powidłem, posypać bułką tartą. Rozłożyć jabłka i posypać je 0,5 szkl. cukru. Ubić pianę z białek. Dodać pozostały cukier i 1 łyżkę kisielu wiśniowego. Powstałą masę rozsmarować na jabłkach. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec przez 60 min. w temp. 180°C.
Zrobić ciasto twarde i wyciskać ciastka. Piec w temperaturze 180°C. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mak namoczyć w wodzie, odstawić na dwie godziny, a potem zagotować. Odsączyć na sicie i odstawić do wystygnięcia, 2 – 3 razy zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mak i rozpuszczony miód. Dodać olejek migdałowy, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie szczyptę soli, mąkę, kakao i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180°C. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na blasze i podpiec. Na gotowy spód położyć masę makową, ozdobić kratką z pozostałego ciasta. Piec 40 minut. Po upieczeniu wierzch lekko naponczować i polukrować lukrem, przygotowanym z wody i cukru.
Zagnieść ciasto, pozostawić w chłodnym miejscu na 6 godzin. Ser zemleć, włożyć do donicy, dodać żółtka, cukier waniliowy, masło, śmietanę, sodę i esencję. Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość palca, wyłożyć ser. Na nim ułożyć kratkę z pozostałego ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 3 kwadranse. Wyjmować z blachy jak dobrze przestygnie.