Królik na dziko z makaronem

Składniki:

  • 1 średni królik
  • 1–2 cebule
  • 5 dag słoniny
  • ½ szkl. octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • jagody jałowca
  • kilka łyżek śmietany
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do duszenia

Wykonanie:

Mięso z królika oczyścić i wypłukać. Ocet zagotować z wodą, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym i jagodami jałowca. Zalać królika i odstawić na kilka godzin. Wyjąc z bajcu, wymyć, nasolić i naszpikować słoniną. Mięso włożyć do garnka z dodatkiem tłuszczu, cebuli i pozostałych przypraw i dusić pod przykryciem do miękkości. Powstały sos zagęścić kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z mąką (ale tak, by nie było grudek). Podawać na gorąco z makaronem.