Królik na dziko z makaronem
Składniki:
- 1 średni królik
- 1–2 cebule
- 5 dag słoniny
- ½ szkl. octu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- jagody jałowca
- kilka łyżek śmietany
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do duszenia
Wykonanie:
Mięso z królika oczyścić i wypłukać. Ocet zagotować z wodą, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym i jagodami jałowca. Zalać królika i odstawić na kilka godzin. Wyjąc z bajcu, wymyć, nasolić i naszpikować słoniną. Mięso włożyć do garnka z dodatkiem tłuszczu, cebuli i pozostałych przypraw i dusić pod przykryciem do miękkości. Powstały sos zagęścić kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z mąką (ale tak, by nie było grudek). Podawać na gorąco z makaronem.