Zupa z podróbek

Składniki:

  • ½ kg podróbek gęsich lub kurzych (ale bez wątróbki)
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 jajo, 1 żółtko
  • 1 szkl. kaszy perłowej
  • 1 wątróbka kurza
  • skórka z gęsiej szyjki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Podróbki z gęsi lub kury (ale bez wątróbki) ugotować z włoszczyzną w 2 l. wody. Osobno ugotować 1 szklankę kaszy perłowej z 1 łyżką masła. Wątróbkę posiekać, zmieszać z tartą bułką i resztą masła, dodać jajo i żółtko, posolić trochę, wymieszać dokładnie i tą masą nadziać skórkę z szyjki gęsiej. Następnie zaszyć ja i ugotować w zupie. Potem pokroić w ukośne plasterki i razem z podróbkami włożyć do wazy. Zalać czystym rosołem, wymieszanym z kaszą. Zupę można podbić zupę kwaśną śmietaną.