Barszcz czerwony

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 litry wywaru mięsno-warzywnego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • koper zielony
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Buraki ćwikłowe umyć w cieplej wodzie i ugotować w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu, jeszcze gorące, zalać zimną wodą i odstawić na dwie minuty. Warzywa obrać ze skórki, opłukać, 1 buraczka odłożyć, a pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do wywaru mięsno-warzywnego, dodać ocet, szczyptę cukru i gotować przez 20 minut. Jeżeli barszcz jest niedostatecznie czerwony, odłożony buraczek zetrzeć na tarce, posolić, dodać małą łyżeczkę octu, zawinąć w czystą ściereczkę z płótna i odcisnąć. Powstały sok dodać do gotującej się zupy. Gotowy barszcz podawać z gotowanymi ziemniakami, polanymi słoninką, uszkami z mięsem lub pasztecikami.