Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ kostki margaryny
  • troszkę proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • kilka łyżek powidła
  • 1,5 kg obranych i startych jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżka kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika. Pozostałą rozwałkować, położyć na blachę, posmarować powidłem, posypać bułką tartą.  Rozłożyć jabłka i posypać je 0,5 szkl. cukru. Ubić pianę z białek. Dodać pozostały cukier i 1 łyżkę kisielu wiśniowego. Powstałą masę rozsmarować na jabłkach. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec przez 60 min. w temp. 180°C.