Ciasto z jabłkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 ½ kostki margaryny
- troszkę proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 4 białka
- kilka łyżek powidła
- 1,5 kg obranych i startych jabłek
- szklanka cukru
- łyżka kisielu wiśniowego
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika. Pozostałą rozwałkować, położyć na blachę, posmarować powidłem, posypać bułką tartą. Rozłożyć jabłka i posypać je 0,5 szkl. cukru. Ubić pianę z białek. Dodać pozostały cukier i 1 łyżkę kisielu wiśniowego. Powstałą masę rozsmarować na jabłkach. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec przez 60 min. w temp. 180°C.