Makowiec na półkruchym spodzie
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 7 dkg cukru pudru
- proszek do pieczenia
- 3 żółtka
- 15 dkg masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
- 1 kg maku
- 30 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- olejek migdałowy
- skórka z cytryny
- pół szklanki miodu sztucznego
- łyżka mąki
- 4–5 jajek
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mak namoczyć w wodzie, odstawić na dwie godziny, a potem zagotować. Odsączyć na sicie i odstawić do wystygnięcia, 2 – 3 razy zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mak i rozpuszczony miód. Dodać olejek migdałowy, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie szczyptę soli, mąkę, kakao i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180°C. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na blasze i podpiec. Na gotowy spód położyć masę makową, ozdobić kratką z pozostałego ciasta. Piec 40 minut. Po upieczeniu wierzch lekko naponczować i polukrować lukrem, przygotowanym z wody i cukru.