Makowiec na półkruchym spodzie

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 7 dkg cukru pudru
  • proszek do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa makowa:

  • 1 kg maku
  • 30 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek migdałowy
  • skórka z cytryny
  • pół szklanki miodu sztucznego
  • łyżka mąki
  • 4–5 jajek

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mak namoczyć w wodzie, odstawić na dwie godziny, a potem zagotować. Odsączyć na sicie i odstawić do wystygnięcia, 2 – 3 razy zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mak i rozpuszczony miód. Dodać olejek migdałowy, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie szczyptę soli, mąkę, kakao i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180°C. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na blasze i podpiec. Na gotowy spód położyć masę makową, ozdobić kratką z pozostałego ciasta. Piec 40 minut. Po upieczeniu wierzch lekko naponczować i polukrować lukrem, przygotowanym z wody i cukru.