Sernik na kruchym cieście

Składniki:

  • ½ kg masła
  • 2 gotowane żółtka, przetarte przez sito
  • 3 żółtka surowe
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • ½ laski wanilii
  • ¼ litra kwaśnej śmietany
  • mąki tyle, ile potrzeba, by ciasto było gęste
  • sól do smaku

Masa twarogowa:

  • ¾ kg twarogu
  • 6 żółtek
  • ¼ kg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/8 kg  masła
  • ¼ litra śmietany
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag rodzynek
  • esencja arakowa

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, pozostawić w chłodnym miejscu na 6 godzin. Ser zemleć, włożyć do donicy, dodać żółtka, cukier waniliowy, masło, śmietanę, sodę i esencję. Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość palca, wyłożyć ser. Na nim ułożyć kratkę z pozostałego ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 3 kwadranse. Wyjmować z blachy jak dobrze przestygnie.