Sernik na kruchym cieście
Składniki:
- ½ kg masła
- 2 gotowane żółtka, przetarte przez sito
- 3 żółtka surowe
- 1 białko
- ½ łyżeczki amoniaku
- ½ laski wanilii
- ¼ litra kwaśnej śmietany
- mąki tyle, ile potrzeba, by ciasto było gęste
- sól do smaku
Masa twarogowa:
- ¾ kg twarogu
- 6 żółtek
- ¼ kg cukru
- cukier waniliowy
- 1/8 kg masła
- ¼ litra śmietany
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 dag rodzynek
- esencja arakowa
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, pozostawić w chłodnym miejscu na 6 godzin. Ser zemleć, włożyć do donicy, dodać żółtka, cukier waniliowy, masło, śmietanę, sodę i esencję. Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość palca, wyłożyć ser. Na nim ułożyć kratkę z pozostałego ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 3 kwadranse. Wyjmować z blachy jak dobrze przestygnie.